2024
Aktivnosti

JUBILEJ 40 GODINA RADA

MAJ - Medjunarodni festival statua, Banja Koviljaca, Loznica

3-4 JUN MIMART 40 SPOT

3.06. MIMART GODOVI

4.06. MIMART KRUNA 

JUL - Medjunarodni festival LilaLo festival, Loznica

 

 

Pratite nas na fb stranici

Povezivanja: 

SEECult

SKC

Stanica - servis za
savremeni ples

 

 

ILUMINACIJE 

premijera 19.08.2009., Festival TVRĐAVA TEATAR, Smederevo 

Ulićni performans “Iluminacije” je apstraktna forma, gde se na momente osvetljava istorija i mitovi vezani za nastanak Smedereva, koja nas dovodi do budućnosti, mašatanja i zadovoljstva. Na glavnom trgu sreću ljudi sa kostimima iz različitih vremenskih epoha, a rezultantno nastaje vanvremenski ritual koji nudi apstrakne simbole koji se mogu tumačiti na razne načine, što omogučava komunikaciju sa građanima jer oni postaju deo performansa, deo događaja. 

Pojam iluminacije se vezuje za moć osvetljavanja ulica i trgova prilikom svećanosti, iznenadnagog nadahnuća i inspiracije,  te praiskonska svetlost vatre, vatrometa i svetlećih predmeta je sredstvo za komunikaciju sa gledaocima i građanima. Sa druge strane iluminacija je ukrašavanje rukopisne knjige ornamentima i minijaturama, što smo primenili u otvoren proces rada kroz minijature radioničnog materijala aktera i obogaćenih ornamentima i simbolima kroz pokret.  

??? ???????? ????????? ????? ?? ???????? ?????? ?????.
 
 

Autor projekta, koncept i režija: Nela Antonović

Dizajn zvuka:   Predrag Radovančević

Kostimi i maske: Anđelija Marković

Performeri: Dušan Murić, Ivana Koraksić, Ana Bastać, Branislav Jeremić, Dubravka Subotić, Dragana Stanisavljević, Lidija Antonović, Jovana Rakić,

Ana Grigorović, Nataša Spiridonović

Press: » Umetničke provokacije«, avgust 2009, »Danas« 

“…Od atipičnih teatarskih ostvarenja pažnju treba posvetiti uličnom performansu „Iluminacije“ beogradskog Teatra Mimart. Odstupanje od konvencionalnog u teatru na ovaj način donosi zanimljiv i neobičan neverbalni projekat koji u sadržaju biva transmedijalizovan iz oblasti slikarstva, vajarstva, stripa, istorije, filmova, mitova…do novih rituala…”

                                                                                               T. Đuran