2019
Aktivnosti

ALGORITAM 35

Jubilej povodom 35 godina rada 

Nela Antonovic, umetnicki direktor 

Ivana Vranes, producent 

 

Evropska prestonica kulture

ECoC Plovdiv 2019 

https://plovdiv2019.eu/en/

platform/transforms/

 

Pratite nas na fb stranici

 

Povezivanja: 

SEECult

SKC

Stanica - servis za
savremeni ples

 

 

SANTA LEDA
premijera 25.10.1995., Stara Barutana /Kalemegdan/, Beograd

Predstava je izvedena povodom međunarodnog naučnog foruma “DUNAV-REKA SARADNJE” u okviru multimedijalnog projekta “River Art”. Reka je kao život: na početku je izvor, zatim se širi, biva sve veća i dublja, pojavljuju se pritoke, negde se sužava i ubrzava, negde je široka i spora, a zatim se uliva i nema je. Kontraverzno životnosti reke, led kao drugo stanje vode u prirodi, je skučen, nepokretljiv, umrtvljen bez unutarnje pokretljivosti, ali ipak na površini, vidljiv i prisutan. Treba ga rastopiti!


Foto: Đorđe Tomić


Autor: Nela Antonović
Autor muzike: Ivana Stefanović.
Izvodjači: Aleksandar Lekić, Drina Durić, Olja Lopušanski, Vesna Stefanović i
Ljubica Jovanović
Kostim: Milica Kojić
Maske: Anđelija Marković
Organizacija i produkcija: MNF “DRS” ( Dr. Edita Stojić) i MIMART

Press: "Stvaranje nove energije", 10.11.1995., "NAŠA BORBA", Beograd

“Ideja da se santa leda odledi, odnosno prevaziđe stanje ledene letargije, u ovom projektu je jasno prikazana. U jednom trenutku predstave izvođači čak dele publici kuglice leda da ih ona, sama, svojom toplinom rastopi i stvori novu, podsticajnu energiju.
Stvaranje nove energije je, razume se, stvar prirodnih zakona, ali u ovom slučaju ono ima simbolično obeležje, jer, sasvim je uočljivo, iz prikazanih kompozicija pokreta, da se radi o načinu prevazilaženja postojećeg, koje nas ne čini srećnima.

A to je zatvorenost, zamrznutost, odsečenost od drugih, što je plod odsustva podsticajne energije, nemogućnosti interakcije sa drugima, neminovnog umrtvljavanja, koje odvodi krajnjoj bezvoljnosti.”

Milica Zajcev