2024
Aktivnosti

JUBILEJ 40 GODINA RADA

MAJ - Medjunarodni festival statua, Banja Koviljaca, Loznica

3-4 JUN MIMART 40 SPOT

3.06. MIMART GODOVI

4.06. MIMART KRUNA 

JUL - Medjunarodni festival LilaLo festival, Loznica

 

 

Pratite nas na fb stranici

Povezivanja: 

SEECult

SKC

Stanica - servis za
savremeni ples

 

 

OKO
premijera 30.10.1994.,Barutana-Kalemegdan

Projekat "Vizionarski Beograd" je zamišljen kao niz kulturnih dešavanja, medju kojima je i pozorišni alternativni teatar dobio šansu da prikaže rad, koji je nastao kao pandan svetskim festivalima alternativne umetnosti velikih gradova.
Vid je osnova komunikacije sa svetom. U mozgu se stvara slika koju prenose nervna vlakna. Oko obaveštava ostala čula i važno je za proces pretvaranja u pokret. Istraživanje provokativnog prirodnog sistema u nama moguće je korišćenjem nekog drugog načina, unutrašnjeg oka ili trećeg oka.
Položaj oka u odnosu na predmet koji gleda može uticati na opažanje, ali i položaj predmeta u odnosu na oko može da utiče na zaključak. Kao simbol kruženja u predstavi se koristi drveni čamac, koja menja položaj u odnosu na gledaoca, po krugu. Čamac bez vode ne plovi, čezne za prirodnim vremenskim tokom, a zadržan je medju suvim lišćem, nasilno zaustavljen bez razloga. Takva situacija, komparacijom sa smrću, istražuje razloge zastoja opažanja, odnosno nemogućnost oka da vidi razloge i otkloni "sliku".


Foto: Djordje Tomić


Autor: Nela Antonović
Autor muzike: Ivana Stefanović                                      
Izvodjači: Dragan Grbić, Aleksandar Lekić, Drina Durić, Biljana Milenković, Milica Kojić, Branislav Joković     
Kostim, scena, maske: Milica Kojić & Nela Antonović
Organizacija: Skupština grada Beograda, Anita Panić
Produkcija: MIMART i Atelje 212.

Gostovanja: Predstava izvedena na keju Dunava, kod Nebojša kule, juli 1995.

Press: " Znakovi u bojama privida", 05.11.1994., "LUDUS

"...Izvodjaći izlaze, kao iz kolevke, iz plitkog rečnog čamca, alaske "škilje" kojoj će se u raznim situacijama vraćati, da bi u finalu pokušavali da nadju svoje "unutrašnje oko" vitlajući raznobojnim, različitim kao i njihove individualnosti, bakljama koje se postepeno gase dok zvuci muzike Ivane Stefanović zamiru. Do sada najcelovitije ostvarenje Nele Antonović i Mimarta...".

Milica Zajcev