2020
Aktivnosti

ORTOCENTAR

SKC Beograd

Premijera: 06.03.2020.

Interdiscplinarna predstava

 

MAX METALIK, Tasmajdan 

Beogradska letnja scena

Otvaranje 25.06.2020.  

Mimart & Pozoriste "Pinokio" 

 

VATRALJ, Savski kej

Premijera: 21.07.2020.

Ulicni teatar

 

MIM-ART-SPOT

01.08-01.12.2020

Festival autoperformansa

Vizuelne umetnosti 

 

ALGORITAM SNA

INFANT festival, Novi Sad

05.09.2020. 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na fb stranici

 

Povezivanja: 

SEECult

SKC

Stanica - servis za
savremeni ples

 

 

STAZE
premijera 27.05.1991., Studentski Kulturni Centar, Beograd

Jedne noći, probudi me snažan san. Sanjam da sam na nekoj zabavi gde je mnogo ljudi. Tražim mesto da sednem i ulazim u malu sobu. Prilazim krevetu na kome sedi neka devojka i čovek, čije lice ne vidim od šešira. On podigne glavu i ja mu se obratim: "Vi sigurno niste iz ovoga veka". On mi pruža ruku i govori: "U pravu ste. Ja sam Djura Jakšić".
Ustala sam i dok mi je snaga lika bila u pamćenju, počela sam da tragam za njegovom slikom  u biblioteci. Uzimam knjigu "Slikar i pesnik", gde nalazim njegovu sliku i zapanjim se. Pošto je bilo oko 3 sata ujutro, probudila sam muža. Rekla sam mu da moram da uradim omaž Djuri Jakšiću.
Nekoliko dana kasnije, šetala sam se sa kćerkom na Kalemegdanu. U jednom trenutku osetila sam nečije prisustvo. Okrenula sam se misleći da je neko poznat. Stajala sam ispred Djurine biste.
Posle pet meseci istraživanja nastala je predstava. U tom periodu išla sam i do njegovog rodnog mesta, u Srpsku Crnju. Provela sam sate u Djurinoj kući. Tamo sam saznala da je te godine jubilarna proslava " liparskih večeri" i ugovorila sam učešće.


Foto: Stojan Djordjević

 

 

Autor: Nela Antonović
Autori muzike: Ksenija Zečević, Dragan Vujović 
Izvodjači: Dragan Grbić (Djura Jakšić), Katarina Babić/Tanja Vujsić (Mila), Sanja Krsmanović-Tasić, Snežana Mogić, Vera Obradović, Ivana Jerinić, Branislav Drašković
Scenografija:  Jasmina Stojanović
Kostim i scena:  Vavijana Nikolić
Organizacija: Aleksandra Bogdanović
Produkcija: MIMART i SKC

Gostovanja: Otvaranje festivala 30. "Liparske večeri" u Srpskoj Crnji, jun 1991. i Festival GRAD TEATAR, Budva, Avgust 1991.

 

Press:  Radio Budva, kritika Festivala, 19.08.1991.

"... Koreoreditelj Nela Antonović je istražujući život i kreaciju romantičara Djure      Jakšića za svoje znakove upotrebila gotovo univerzalnu poetsku suštinu: emocije, ljubav i smrt. Unutar tih energija stvorila je svojim plesačima, dobrim do tih granica da su na momente podsećali na ansambl "Rosas", prostor fascinantnih trnsmutacija, u kojima su bili vidljivi Jakšićevi tragizmi. A vješala sa "obešenom umetnošću" znak koji čitavo vrijeme puni tjeskobom i težinom predstavu "Staze", mogu biti odgovor na pitanje kreativnog u našoj današnjoj okolini. Gde se to mi upućujemo?”

M. Šoškić