2024
Aktivnosti

JUBILEJ 40 GODINA RADA

MAJ - Medjunarodni festival statua, Banja Koviljaca, Loznica

3-4 JUN MIMART 40 SPOT

3.06. MIMART GODOVI

4.06. MIMART KRUNA 

JUL - Medjunarodni festival LilaLo festival, Loznica

 

 

Pratite nas na fb stranici

Povezivanja: 

SEECult

SKC

Stanica - servis za
savremeni ples

 

 

SVETKOVINE NA SREDNJEVEKOVNIM TRGOVIMA
premijera 05.07.2004., BELEF 04, Kalemegdan, Beograd

Grupa  srednjevekovne muzike Joculatores Slavenses često sa Mimartom radi na projektima Televizije Srbije, emisije za dramski i obrazovni program. Zajednička želja da radimo nezavisno od televizije projekat iznedrila je ideju da to bude na leto 2004. BELEF je osetio da je namera značajna jer ćemo se vratiti šest vekova unazad, kada je osnovan prestoni grad Beograd. Svetkovine na trgovima srednjevekovnih gradova bile su nerazlučivi deo života. Despot Stefan Lazarević zajedno sa uticajima zapadnog dela hrišćanskog sveta: običajima dvora, atmosferu uglađenu i sa plemičkom etikecijom, doneo i poeziju viteza lutalica, trubadurske pesme i igrokaze. Muzičko –scenski igrokaz » Svetkovine na srednjevekovnim trgovima«, koji je nastao u 21. veku, restaurirao je zaborav na svetkovine, koje su u od 16. –18. veka bile dominantni vid okupljana građana, i ostavile značajni materijal za istoriju kulture Beograda.

Tako je nastala ideja da se spoje muzika i igra danas, i da se vrati kroz vreme uznemirila nas dok smo stvarali na Kalemegdanu ispred Zindan kapije. To istraživanje tragova igre toga vremena na osnovu zapisa slika i priča, dovelo nas je do rituala i običaja na trgovima. Možda po prvi put posle niza godina došli smo do svedenih pokreta toga vremena i oživeli igru, koja bilo da je pojedinačna, u paru i grupna tipa kola. Ovo je bilo ogromno iskustvo nas učesnika, ali i posetilaca koji su bili oduševljeni oživljavanjem istorije starog Beograda..


Foto:  Branko Jovanović


Reditelj: Nela Antonović
Muzika: Joculatores Slavenses
Igraju:   Ivana Joksimović, Drina Durić, Aleksandar Lekić, Nilola Vranić, Ivana Koraksić, Maja Maksimović
Kostim: Anđelija Marković
Produkcija: BELEF, Milena Stojičević

Press: “Svetkovine na trgovima”, 06.07.2004., “Politika”, Sinoć u Beogradu

“Muzika oplemenjena pokretom privukla je tako, pored brojne publike, i prolaznike koji su  nailazeći na autentičan srednjevekovni ambijemt, mahom zastajali prepuštajući se mašti koja ih je vodila u, iz ove perspektive, teško zamisliva vremena vitezova, dvorova i zabava prohujalih vremena.”

I. S.