2023
Aktivnosti

Predstava REMINISCENCIJA

- Februar MKM Beograd 2023

- Septembar, Pec 2023 //RegLab

MAJ - Medjunarodni festival statua, Banja Koviljaca, Loznica

JUL - Medjunarodni festival LilaLo festival, Loznica

15.07  premijera 

"PRIZMA NA TOCKOVIMA" predstava za decu i mlade

09.12. premijera

"POREKLO STRAHA", UK Parobrod

Obe predstave u produkciji Mimart 2023 podrzane od strane Ministarstva kulture Srbije. 

 

 

Pratite nas na fb stranici

Povezivanja: 

SEECult

SKC

Stanica - servis za
savremeni ples

 

 

MIM ART SPOT

Sagledavanje scene umetničkog performansa u Srbiji je bio izazov koji je grupa autora postavila kao zadatak, kroz realizaciju festivala autoperformera SPOT i istrazivanje scene umetnika performansa kod nas. Manifestacija je produzetak višegodišnje teznje Teatra Mimart da skrene paznju javnosti na art performans kao moćno sredstvo komunikacije u društvu, između javnog mnjenja i umetnika.

Ideja za pokretanje festivala SPOT je nastala kao izazov da optimizujemo program godišnjice rada Teatra Mimart pre 20 godina. Cilj je bio da se tadašnji članovi grupe pokrenu na samostalno izrazavanje, kao i da se pruzi mogućnost da se prijave slobodni umetnici koji se bave performansom mimo Mimarta. Kada je organizovan uspešni prvi po redu festival 2004-te godine, dogovorili smo se da svake četvrte godine okupimo art performere bez obzire na finansijsku podršku, ekonomske i političke prilike. Nakon trećeg po redu festivala 2014-te zaključili smo da je neophodno da se češće odrzava festival kako bi se sagledao razvoj performerske scene kod nas. Otvoren proces rada Mimarta na projektima kroz otvoren metod razvio je specifičan model festivala, koji u zavisnosti od trenutne situacije ima mogućnost prilagođavanja. Struktuiranje festivala je bilo ne-hijerarhijski, na demokratski način i kritički su sprovedene aktivnosti, što je omogućilo uspešnu realizaciju svih godina: od festivala u jednom danu na istoj lokaciji, ili u nekom periodu na više lokacija, do izvođenja sukcesivnih performansa muzejskog tipa.

Ove godine na festivalu performansa SPOT izvedeni su sledeći performansi:

Crvena linija / Red line Rade Obradović i Teodora Sarić, Šumice Beograd 13.08.2020
Dodir plavog Lidija Antonović, festival Šumes, Rudnik 22.08.2020
Weltsmeltz Ivana Koraksić, festival Šumes, Rudnik 22.08.2020
Krila bez perja Marco Nektan, Prirodnjački muzej, Kalemegdanska tvrđava 25.08.2020
Igra za planetu M. Nektan, L.Antonović, I.Koraksić, S.Padezanin, Skver Mire Trailović Bitef teatar 13.09.2020
Šta da radimo? Dušan Murić, ispred MKM Beograd 16.09. 2020
Glava u oblacima Miloš Janjić, MKM Beograd 19.09.2020
Aquarius. Liquid esence of time Olga Uzikaeva, Ostavinska Beograd 19.09.2020
Obrt(i) Đurđija Jelenković, bašta SKC Beograd 22.09.2020
Dezinfekcija Nataša Milojević, MKM Beograd 27.9.2020
Bivši iz unutrašnjosti Marko Milić, MKM Beograd 2.10.2020
Pokret Galina Ralić, SKC Beograd 8.10.2020
Antitelo klana Ivana Ranisavljević, selo Kozuar, projekcija MKM 16.10.2020
Zora Miona Petrović, Novobeogradski krov, projekcija MKM 16.10.2020
Muzika za konje Arion Asllani, ergele Srbije, projekcija MKM 16.10.2020
GreškaGreškaGreška i/ili Freedom is When There Is Nothing Alex Zain, MKM i centar grada, projekcija MKM Beograd 16.10.2020

Platformu performera kreirali smo ove godine u okviru projekta MIM-ART-SPOT. Istrazivanje smo sproveli analizom postojećih informacija, radova, performera i projekata kroz intervjue, ankete i razgovore. Tokom istrazivanja suočili smo se problemom kategorizacije umetnika performansa, zbog razlike u godinama iskustva, u broju izvedenih performansa, razlika back ground-a i pristupa. Formirali smo e-bazu svih aktivnih umetnika performansa u Srbiji, koja moze posluziti za dalja istrazivanja, ali i kao skretanje paznje na umetnost performansa, značajnu umetničku istraziva─Źku formu savremene umetnosti. Reč performans se populističkim pristupom banalizuje u današnje vreme, zato naglašavamo: umetnički performans. Zelimo da skrenemo paznju na umetnike performansa koji aktivno rade i istrazuju mogućnosti razvoja i uticaja na društvo. Jer, art performans preispituje društvo, istinu, kulturu, umetnost i samog umetnika.

Aktivni umetnici performansa Srbije: Marko Nektan, Marta Jovanović, Ivana Ranisavljević, Branko Milisković, Snezana Arnautović, Vladan Jeremić i Rena Raedle, Goran Ostojić VID, Katarina Ranković, Đurđija Jelenković, Biljana Kosmogina, Saša Krga, Isidora Fićović, Ivana Koraksić, Klaudija Šarić-Marić, Vladimir Bjeličić, Kristina Drašković Bočkov, Zeljka Momirov, Neda Kovinić, Aleks Zain, Rade Obradović, Evgenija Tamnavac, Ksenija Lea Ronai, Marko Milić, Nataša Milojević, Sanja Latinović, Edina Miškei, Marina Marković, Olja Nikolić Kia, Vukašin Popović, Dušan Murić, Danijela Vučković, Lidija Antonović, Marko Stojanović, Katarina Orlandić, Arion Asllani, Marina Bukvički, Miodrag Kovačević, Vladimir Čubrilo, Nikola Pavlović, Andreja Kargačin, Katarina Jovanović Alfa, Miona Petrović, Miloš Janjić, Luka Stojković, Teodora Sarić, Galina Ralić, Katarina Bućić, Zoe Gudović, Sara Kostić.

Pogledajte e-bazu umetnika performansa.

Koordinator: Lidija Antonović
Kreativni tim: Nela Antonović, Lidija Antonović, Ivana Vraneš i Nina Petrov

Projekat je podrzan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.