9. maj 2008, Beogradski plesni centar
Čvor

Predstava ČVOR je dobila naziv po samoj reči koja ima ambivalentnu simboliku: sputava ali i sjedinjuje. Predstavlja kontinuitet, vezu, zavet, kariku, usud i neizbežnost. Odvezivanje predstavlja slobodu, spasenje i rešenje problema. Čvor se može zavezati, pritegnuti, zavezati da ne može da se odveže, lako odvezati…sve su to načini kako nastaju igračke celine u otvorenom procesu rada. Ideja o simbolici čvora, ambivalentnosti, orjentisao nas je prema aktuelnim problemima života.

 

"KRUG"
     premijera 29.04.1994., Sava Centar

Predstava je nastala višemesečnim istraživanjem u radionicama odnosa makrostruktura-mikrostruktura, gde važe kružni prirodni zakoni. Krug u prirodi ne postoji, već je krug plod čovekovog uma. Kruženja ukazuju da ne postojimo samo mi u prostoru i vremenu, već da vreme i prostor postoje u nama, pa prema tome postoji i neminovna uzajamna veza izmedju  unutrašnjeg i spoljašnjeg kretanja.
Na početku su svi principi bili zajedno, u krugu: zemlja, vazduh, voda i vatra. Četiri izvodjača predstavljala su svojim telima ova četiri principa, kao posebna i kao njihovu interakciju.
U radionicama je učestvovala i Ivana Stefanović, koja je komponovala specijalno radiofonsko delo koristeći zvuk pokreta i glasove izvodjača.
Premijera je izvedena na Svetski dan igre, 29. aprila na Velikoj sceni SC.
Na 29. BRAMS-u KRUG je proglašen za najbolju predstavu u celini.

Foto: Djordje Tomić

Autor: Nela Antonović
Autor muzike: Ivana Stefanović                                      

Izvodjači: 
Ivana Joksimović (zemlja),
Aleksandar Lekić (vazduh),
Milena Zdravković i
Sandra Petrović (vatra),
Zoran Karadžić i
Igor Karakaš (voda)

 

Kostim: Gordana Novaković
Maske: Andjelija Marković
Scenografija i rekvizite: Nela Antonović
Tonska slika: Zoran Jerković     
Organizacija i produkcija: MIMART  i SC
Gostovanja: Teatar na Perovskoj, juli 1994., Moskva, Rusija; Festival GRAD TEATAR, Budva, avgust 1994.; Video festivali: TV adaptacija "CIRCLE", 7 GRAND PRIX INTERNATIONAL VIDEO DANCE, Paris; Projekat "Dani Beograda", juni 1994., Ljubljana; "ARS Eletronica", Linz; "Urban dessign research", Tokio

Press: " Rituali života", 09.06.1994., "BORBA"

"...Rituale duha, čiji je vizualni odraz protkala kroz svoj sinopsis, režiju i postavku, slobodno su nadogradjivali izvanredno predani izvodjači - maštari, fizički i psihički skladan kvartet. Kretanjima svojih tela, kad-kad čak surovo agresivnim, ali i čudesno akrobatskim, izražavali su ideju da "iza običnog života postoji provokativni prirodni sistem u svakom od nas", i da se "vrtimo u krug", nastojeći da taj sistem otkrijemo..." Milica Zajcev