9. maj 2008, Beogradski plesni centar
Čvor

Predstava ČVOR je dobila naziv po samoj reči koja ima ambivalentnu simboliku: sputava ali i sjedinjuje. Predstavlja kontinuitet, vezu, zavet, kariku, usud i neizbežnost. Odvezivanje predstavlja slobodu, spasenje i rešenje problema. Čvor se može zavezati, pritegnuti, zavezati da ne može da se odveže, lako odvezati…sve su to načini kako nastaju igračke celine u otvorenom procesu rada. Ideja o simbolici čvora, ambivalentnosti, orjentisao nas je prema aktuelnim problemima života.

 

"SANTA LEDA"
       premijera 25.10.1995., Stara Barutana /Kalemegdan/, Beograd

Predstava je izvedena povodom međunarodnog naučnog foruma “DUNAV-REKA SARADNJE” u okviru multimedijalnog projekta “River Art”.
Reka je kao život: na početku je izvor, zatim se širi, biva sve veća i dublja, pojavljuju se pritoke, negde se sužava i ubrzava, negde je široka i spora, a zatim se uliva i nema je. Kontraverzno životnosti reke, led kao drugo stanje vode u prirodi, je skučen, nepokretljiv, umrtvljen bez unutarnje pokretljivosti, ali ipak na površini, vidljiv i prisutan. Treba ga rastopiti!


Foto: Đorđe Tomić

Autor: Nela Antonović
Autor muzike: Ivana Stefanović.
Izvodjači: Aleksandar Lekić, Drina Durić, Olja Lopušanski, Vesna Stefanović i
Ljubica Jovanović
Kostim: Milica Kojić
Maske: Anđelija Marković
Organizacija i produkcija: MNF “DRS” ( Dr. Edita Stojić) i MIMART

Press: "Stvaranje nove energije", 10.11.1995., "NAŠA BORBA", Beograd

“Ideja da se santa leda odledi, odnosno prevaziđe stanje ledene letargije, u ovom projektu je jasno prikazana. U jednom trenutku predstave izvođači čak dele publici kuglice leda da ih ona, sama, svojom toplinom rastopi i stvori novu, podsticajnu energiju.
Stvaranje nove energije je, razume se, stvar prirodnih zakona, ali u ovom slučaju ono ima simbolično obeležje, jer, sasvim je uočljivo, iz prikazanih kompozicija pokreta, da se radi o načinu prevazilaženja postojećeg, koje nas ne čini srećnima.

A to je zatvorenost, zamrznutost, odsečenost od drugih, što je plod odsustva podsticajne energije, nemogućnosti interakcije sa drugima, neminovnog umrtvljavanja, koje odvodi krajnjoj bezvoljnosti.” Milica Zajcev