11. jun 2008, Beogradski plesni centar
Čvor

Predstava ČVOR je dobila naziv po samoj reči koja ima ambivalentnu simboliku: sputava ali i sjedinjuje. Predstavlja kontinuitet, vezu, zavet, kariku, usud i neizbežnost. Odvezivanje predstavlja slobodu, spasenje i rešenje problema. Čvor se može zavezati, pritegnuti, zavezati da ne može da se odveže, lako odvezati…sve su to načini kako nastaju igračke celine u otvorenom procesu rada. Ideja o simbolici čvora, ambivalentnosti, orjentisao nas je prema aktuelnim problemima života.

 

"STRAH OD NELETENJA"
     premijera 07.12.1993., Sava Centar i Muzej vazduhoplovstvaFoto: Branko Ignjatović

 

 

"Strah od neletenja" je svojevrsna promocija istoimene knjige Borislava Raičevića, inženjera vazduhoplovstva, koja predstavlja zbir letaćkih iskustava.
Prvi inicijalni  deo hepeninga "odluka putovati", odvija se u SC: Počinje sa video-radom u Amfiteatru "Bela košulja", posle koga isti igrači nastavljaju priču sa snimka; dogadjanje se zatim premešta u hodnik SC, gde se unutar postavljene instalacije izvodi performans.
Drugi deo hepeninga "Išćekivanje puta", je performans u autobusima. U tri autobusa sa kojima je publika povedena do Surčina, puštana je originalna muzika Miše Savića specijalno komponovana za prvi, drugi i treći autobus. U svakom autobusu MIMART je izveo performans.
Treći deo "Letenje" se odvijao u Muzeju vazduhoplovstva na aerodromu Surčin. To je glavni deo hepeninga, u kome se izmedju aviona događala priča o našem strahu od neletenja, o embargu, o prevozu, o Ikarovom padu ...

Autor: Nela Antonović
Autori muzike: Miša Savić, Igor Karakaš / Muzićki kolaž pripremila Radmila Hrnjak.
Izvodjaći:  Ivana Joksimović, Aleksandar Lekić, Igor Karakaš,
Milena Zdravković, Zoran Karadžić
Kostim, scena i rekvizite:  Nela Antonović
Organizacija: MIMART ( Aleksandar Lekić )
Produkcija: MIMART i SC
Gostovanja: Aerodrom u Rostovu, jul 1993., Rusija; Narodno pozorište Zrenjanin,  10.03.93.; Video festivali: "ARS Eletronica", Linz; "VIDEOART", Lugano;                                             "Urban dessign research", Tokio.

Press: " Pojmovnik avangarde letenja", 10,02.1994., "KnjiŽevna reČ"
"... Autor projekta Nela Antonović, osobenom vedrinom i duhom, spontanošću a preciznošću, predlaže zavodljivo igranje igre... Ekspresivnom gestualnošću, probirljivom energijom, pokretom izmedju simbola znakova, malih i velikih igračaka, nude se introvertrirane " izjave", lični asocijativni sklopovi, unutarnji arhetipovi, prelivi osećanja su prirodni, promene oblika jasne, prelaz iz prostora u prostor hitar. Ubrzanjem mišljenja, telo dolazi u stanje levitacije, kosmičkim lirizmom dodiruje se utopijski prostor žudnje. Poruka ne-letećem Beogradu glasi: Biti živ! Leteti! Do sedmog neba!"

Zoran R. Popović