11. jun 2008, Beogradski plesni centar
Čvor

Predstava ČVOR je dobila naziv po samoj reči koja ima ambivalentnu simboliku: sputava ali i sjedinjuje. Predstavlja kontinuitet, vezu, zavet, kariku, usud i neizbežnost. Odvezivanje predstavlja slobodu, spasenje i rešenje problema. Čvor se može zavezati, pritegnuti, zavezati da ne može da se odveže, lako odvezati…sve su to načini kako nastaju igračke celine u otvorenom procesu rada. Ideja o simbolici čvora, ambivalentnosti, orjentisao nas je prema aktuelnim problemima života.

 

"VREME ASTRALA"
         premijera 03.03.2000., Atelje 212, Beograd

Autori pričaju priče o svojim telima, koja postoje ili ne postoje, ovde i sada, baš kao i astralna tela. MIMART prvi put koristi tekst u predstavi: Ep o Gilgamešu, priču Dragana Grbića “Riblji astralum”, stihove narodnih pesama i naučno objašnjenje šta je astral. Autori se pitaju: “Da li je ovo moje astralno telo, ili sam ovo ja.”


Foto: Stojan Djordjević

Autor : Nela Antonović
Autor muzike: Igor Mlešević
Izvodjači: Ivana Joksimović, Aleksandar Lekić, Marina Samardžija, Ana Spasić,
Jelena Kostić i Marina Lazarević
Scena: Katarina Lisavac
Maske: Anđelija Marković
Kostim: Miša Petrović i Anđelija Marković
Organizator MIMART-a: Emanuela Penđer,
Organizacija i produkcija: ATELJE 212 i MIMART

Press: "A telo pamti...", 06.03.2000., "DANAS", Beograd

“Astralne projekcije rituala Navaho indijanaca, indusa i drugih naroda učinile su početak projekta dovoljno mističnim da bi se poverovalo Ivi Andriću kada piše da “nepoznate i nadmoćne sile oko nas i u nama, služe se nama za njihove, nama nepoznate ciljeve...” Razvijajući svoju priču autori predstave su naglašavali da spoznato iz prirrode vreme briše, te se gubi znanje o telu i duhu, a intuicija izneverava u odgonetanju načina na koje telo u prostoru i vremenu, ma kome, ipak, ostaaje ono što jeste.” Milica Zajcev