9. maj 2008, Beogradski plesni centar
Čvor

Predstava ČVOR je dobila naziv po samoj reči koja ima ambivalentnu simboliku: sputava ali i sjedinjuje. Predstavlja kontinuitet, vezu, zavet, kariku, usud i neizbežnost. Odvezivanje predstavlja slobodu, spasenje i rešenje problema. Čvor se može zavezati, pritegnuti, zavezati da ne može da se odveže, lako odvezati…sve su to načini kako nastaju igračke celine u otvorenom procesu rada. Ideja o simbolici čvora, ambivalentnosti, orjentisao nas je prema aktuelnim problemima života.

 

"KO JE UBIO PRINCEZU MOND?"
 premijera  13.05.2005., Kult Teatar, Beograd

Predstava je nastala prema istoimenoj priči Vladimira Kosića “Ko je ubio princezu Mond?”, a na inicijativu autora. Kao saradnik na predhodnom projektu “DAR” Teatra MIMART, kao pisac, pevač i reditelj iz Nikšića pokazuje neobičnu kreativnost i prepoznaje atmosferu kreativne saradnje sa Nelom Antonović.


Foto:  Lidija Antonović

Zanimljivo je to da smo počeli da radimo ovu neobičnu priču sa jednim mladim glumcem. Vreme premijere se bližilo a nikako da se uskladimo. Odluka je pala: autor priče igra u monodrami. Za mene je bilo neobično iskustvo rad na predstavi sa tekstom “Ko je ubio princezu Mond?”, iako često radim scenski pokret u predstavama drugih autora.
Sam naslov daje ton detektivskog žanra, kako je Vladimir Kosić objašnjavao onima koji nisu pročitali priču. Smatrala sam da je važno da gledaoci dobiju tekst, te katalog za ovu predstavu sadrži i celu priču “Ko je ubio princezu Mond?”.

Tekst: Vladimir Morian Kosić
Režija: Nela Antonović & Vladimir Morian Kosić
Glumac: Vladimir Morian Kosić
Scenski pokret: Nela Antonović
Kostim: Miša Petrović
Muzika: Morian & Cat-O’-Nine-Tails
Produkcija: TEATAR MIMART

Gostovanja: 19.10.2005., Studenski kulturni centar

Pokrovitelj: Teatar MIMART i  Ministarstvo kulture Republike Srbije

Press:
“Ubistvo u monodrami”, 14.05.2005., “GLAS”

“...Ipak ovo nije detektivska priča, niti je to klasična monodrama u kojoj glavni jezik uz flašu ispoveda svoju životnu priču. “Ko je ubio princezu Mond?” je priča protkana histerijom, koja otkrivajući odgovor na jedno, otvara niz novih pitanja. “ A.C.K.

“Izvedena monodrama Teatra Mimart- Ko je ubio princezu Mond”, 20.10.2005., “GLAS”

“Glavni akter ove, pomalo psihodelične priče, Morian vrši retrospektivu svog života, odnosno čudnih okolnosti koje su na kraju dovele do smrti njegove majke, princeze Mond. Pored jednostavne igre svetla i pokreta koje su karakteristika Teatra Mimart u čijoj produkciji je rađena predstava, mračnoj atmosferi dosta doprinose i kratki muzički blokovi, koji na pravi način produbljuju  turobnu atmosferu Morianove priče.”  C.O.